Witamina B12

Witamina B12, która znana jest również jako kobalamina jest to jedna z najważniejszych witamin grupy B. Taki związek służy prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego, krwiotwórczego oraz sercowo-naczyniowego. Niedobory tej witaminy są bardzo częstym zjawiskiem, a szczególnie często spotykane są one u weganów, którzy nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. To właśnie produkty tego typu są jedynym źródłem witaminy B12. Zbyt niski poziom tej witaminy w organizmie może być przyczyną rozwoju anemii megaloblastycznej, chorób układu krążenia czy zaburzeń neurologicznych. Jaka jest rola witaminy B12 w organizmie człowieka? Kiedy może dojść do niedoboru witaminy B12? Gdzie obecna jest kobalamina? Sprawdźmy to! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/witamina-b12-niedobor-przedawkowanie-zrodla-w-diecie/ 

Witamina B12 – jaką rolę odgrywa w organizmie człowieka? 

Witamina B12 jest jedną z witamin, która jest rozpuszczalna w wodzie. Taki składnik może być dostarczany organizmowi poprzez dietę. Witamina B12 może być syntezowana również pod wpływem bakterii zasiedlających jelito grube, jednak nie jest ona wtedy wchłaniana do organizmu. Jedną z najważniejszych funkcji, które w pełni witamina B12 jest uczestnictwo w procesie syntezy krwinek czerwonych. Co więcej związek ten warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego uczestniczy w syntezie neurotransmiterów, a także uczestniczy w tworzeniu osłonek mielinowych. 

Kiedy dochodzi do niedoboru witaminy B12? 

Do takiego niedoboru może dojść w efekcie niewystarczającej podaży tej witaminy z dietą. Dotyczy to przede wszystkim osób, które rezygnują ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Innym Istotnym czynnikiem ryzyka jest brak czynnika wewnętrznego Castele’a. Jest to składnik wydzielany przez komórki żołądka, który umożliwia wchłanianie witaminy B12 z przewodu pokarmowego. 

Do zaburzenia wchłaniania witaminy B12 może dojść również w przypadku stanów zapalnych jelit, a także po spożywaniu niektórych leków – leki hormonalne, leki nasenne. 

Jakie jest źródło witaminy B12? 

Źródłem witaminy B12 są już wcześniej wspomniane produkty pochodzenia zwierzęcego. Największa ilość witaminy B12 znajduje się w podrobach wątrobie lub nerkach oraz w jajkach, rybach, mięsie i owocach morza. Witamina B12 można znaleźć również w małych ilościach w produktach mlecznych. 

Zobacz też: http://www.miloha.pl/witamina-d-jaka-jest-jej-rola-w-organizmie/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here