Jakiś czas temu na rynku pojawiła się nowość – garnki szklane. W pierwszej chwili może to brzmieć dość kuriozalne – szkło raczej nie kojarzy się jako materiał wytrzymały i zdatny do gotowania w wysokich temperaturach. Nic bardziej mylnego.
Garnki takie robione są ze specjalnego żaroodpornego materiału. Oczywiście nie wszystkie są dobrej jakości, dlatego należy wybierać rozsądnie i liczyć się z tym, że zapłacimy dość wysoką cenę – komplet może kosztować nawet kilka tysięcy złotych.
Garnki szklane – zalety
Najważniejszą chyba zaletą tego typu garnków jest to, że nie zawierają szkodliwych metali ciężkich; na przykład ołowiu, kadmu, niklu, a także teflonu, emalii i szkliwa. Pierwiastki te mogą przedostawać się podczas obróbki termicznej do potraw, a tym samym do naszego organizmu. Nie jest ich oczywiście na tyle dużo, aby wywołać zatrucie, ale takie pierwiastki maja tendencję do odkładania się w organizmie, co może w przyszłości odbić się na zdrowiu. Szkło jest pod tym względem materiałem bardzo bezpiecznym. Jest też antyalergiczne i antybakteryjne, nie wchodzi w reakcje z żywnością.
Kolejną zaletą jest ich wygląd. Garnki takie dają niesamowite wrażenia estetyczne podczas użytkowania! Przez szklane ścianki można obserwować cały proces gotowania, smażenia, duszenia i czego tylko sobie zamarzymy bez konieczności podnoszenia pokrywki ani mieszania. Może to się spodobać zwłaszcza dzieciom, które będą podglądać proces przygotowywania ich ulubionych dań. I nie oszukujmy się – szklane garnki doskonale wypadają na zdjęciach!
Dzięki temu, że szkło jest materiałem o niskiej porowatości, nie wchłania zapachów, cząstek stałych (nie rozwiną się tam bakterie) ani nie barwią się od jedzenia. Potrawy mają intensywniejszy smak i zapach.
Ze względu na specyfikę materiału energia cieplna rozchodzi się dłużej wewnątrz naczynia. Garnek nagrzewa się wolniej, ale też wolniej się wychładza. Dzięki temu też ciepło rozchodzi się wewnątrz potrawy bardziej równomiernie. Są energooszczędne – a co za tym idzie, ekologiczne i ekonomiczne.
Garnki szklane – wady
Rzecz jasna, mają także pewne wady. Szkło jest materiałem bardzo ciężkim. Bardzo duże naczynia mogą być wręcz trudne do podniesienia przez słabszą osobę. Nastręcza to też trudności w przechowywaniu. Naczynia takie nie powinny być układane jeden na drugim. Pomimo swojej odporności na zmiany temperatury (dobrze wykonany garnek można od razu po wyciągnięciu z lodówki postawić na gazie bez obaw, że pęknie na pół rozrzucając zawartość po całej kuchence) są one dość łatwe do stłuczenia. W połączeniu z dużą wagą może to stanowić podczas zmywania i przenoszenia z miejsca na miejsce, dlatego trzeba przy tym zachowywać szczególną ostrożność.
Mimo tych wad szklane garnki szybko zdobywają popularność i stają się obowiązkowym elementem modnej i nowoczesnej kuchni. Zdobywają uznanie miłośników dobrej kuchni, zdrowego odżywiania, alergików, blogerów kulinarnych oraz osób, które wysoko cenią sobie piękno i estetykę.
Garnki szklane? nie wierze. I wszytsko widać jak się gotuje?
Czego to ludzie nie wymyślą…