Polacy konsumują stosunkowo niewiele ryb na tle innych mieszkańców Europy, a tym bardziej słynących z długowieczności Azjatów. Czas odmienić ten trend, sięgając między innymi po pełnego niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, jodu i selenu łososia. Oto garść pomysłów na przepyszny obiad z mięsa tej wspaniałej ryby!
Pieczony łosoś na obiad w sosie teriyaki
Zacznijmy od dalekowschodniej inspiracji. Do przygotowania pieczonego łososia teriyaki przydadzą się świeże filety z łososia. Zanim trafią do piekarnika należy je nasmarować sosem teriyaki kupionym w gotowej postaci lub przyrządzony samodzielnie z sosu sojowego, sake i miodu. Mięso powinno piec się w temperaturze 180 stopni przez około kwadrans w naczyniu żaroodpornym. Doskonale smakuje w towarzystwie makaronu, a także smażonych warzyw, takich jak dynia piżmowa, czerwona cebula, papryka i groszek cukrowy. Wykwintnego smaku nadadzą daniu również sok z limonki i świeża kolendra.
Naleśniki z wędzonym łososiem
Łosoś na obiad doskonale nadaje się także w postaci wędzonej. Nasza inspiracja to nietypowe warzywne naleśniki. Przygotowuje się je z ziemniaków, marchwi i selera. Wystarczy zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach, a następnie posolić, odstawić na kilka minut i wymieszać z jajkiem i mąką. Smażenie po obu stronach powinno trwać w sumie 10 minut. Tak przygotowane placki będą chrupiące, a na ich wierzchu należy ułożyć kawałki wędzonego łososia, odrobinę śmietany, posiekany szczypior i cytrynę.
Bouillabaisse, czyli przepyszna zupa rybna z Francji
Bouillabaisse to nasza kolejna inspiracja. Przygotowanie tej zupy rybnej nie powinno przekroczyć dwóch kwadransów. Filet z łososia należy pokroić w drobne kawałki. Następnie kroimy w piórka cebulkę, a paprykę w paski. Przyda się również posiekany czosnek i odrobina chili. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym w garnku oleju. Następnie dodajemy do nich przecier pomidorowy i pokrojone w plastry pomidory. Jako przyprawy sprawdzi się między innymi koper włoski i anyż. Czas dodać bulion i odrobinę białego wina, a następnie gotować wywar przez około 20 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, szafran, a także sól i pieprz. Po zagotowaniu wywaru w jego wnętrzu umieszczamy kawałki łososia. Powinny poleżeć tam kilka minut, zanim danie zostanie zaserwowane.